Hvordan finder jeg den optimale form for webhosting?

May 27, 2013 by

Der findes rigtig mange forskellige former for webhosting, så hvis du ikke har den fjerneste anelse om, hvilken form for webhosting, der vil være mest optimal for dit vedkommende, så kan det godt virke en anelse uoverskueligt og fjernt, men det er der heldigvis råd for. Det absolut vigtigste i denne forbindelse er dog, at du får lavet en lille liste over dine behov og formålet med dit køb. Hvis du selv er i tvivl om disse ting, så vil det ganske enkelt ikke være muligt at finde en optimal form for webhosting, eftersom det lige netop er dine behov dit valg skal baseres på, så selvom det godt kan virke en kende overflødigt, så sørg for at gøre det.

Som sagt, så findes der et væld af forskellige former for webhosting, hvorfor det kræver tålmodighed og struktur, hvis du vil kigge dem alle sammen igennem. Hvis du er ny inden for branchen, så er det selvfølgelig oplagt blot at vælge en shared hosting-løsning, eftersom det er denne form for hosting, der er både nemmest og billigst at komme i gang med. Hvis du derimod har vurderet at dit website skal bruge flere ressourcer end hvad der er mulighed for med en shared hosting-løsning, så skal du tage et kig på både Virtual Private Servers, dedikerede servere og Cloud-løsninger, da det – som sagt – er meget vigtigt, at du danner dig et overordnet overblik over alle mulighederne, så du ikke ender med at frasortere den mest optimale løsning.

For at gøre beslutningen nemmere, så finder du nedenfor en kort redegørelse af de forskellige former for webhosting. Hvis du gør brug af nedenstående information, så burde du sagtens kunne vælge hvilken type af webhosting, der er mest optimal for dit vedkommende, men efterfølgende er opgaven naturligvis at finde den mest ideelle løsning. Det kunne eksempelvis være at finde det mest passende webhotel eller den mest passende Virtual Private Server-løsning (VPS). Dette er ligeledes også noget du skal tage dig god tid til, da der findes et væld af udbydere, og hvis du oven i købet vælger at inkludere de forskellige udenlandske hostingudbydere i betragtningen, så er der blot endnu flere udbydere.

Du skal naturligvis vælge en løsning baseret på dine behov, så derfor er det også yderst vigtigt, at du på en eller anden måde får kortlagt dine behov og betingelser. Chancen for at du finder en løsning, der lever op til alle dine krav og alle dine betingelser, er ikke særlig stor, men derfor bør du dog nedfælde en række stikord alligevel, eftersom disse kan bruges som vejledning. Det er ligeledes også meget vigtigt, at du ikke lader økonomien begrænse dig (medmindre den rent faktisk begrænser dig og du ikke har penge nok til en bestemt form for hosting), eftersom det kun ender med at give bagslag, hvis du vælger en løsning, der reelt set overhovedet ikke dækker dine behov. Du skal ikke forstå dette således, at du skal lave en eksakt og velstruktureret plan over, hvad du skal bruge dit webhotel til og hvilke behov det skal leve op til, men derimod skal du lave en række stikord, der kan bruges som værktøjer til at finde frem til den ideelle løsning. Efterfølgende skal du blot igangsætte eftersøgning og naturligvis ruste dig selv med tålmodighed, da det sagtens kan ende med at tage god tid.

Er det mon en VPS jeg skal investere i?

Hvis du allerede er bekendt med de forskellige begreber indenfor hostingverdenen, så har du med stor sandsynlighed allerede hørt om en VPS, der er en forkortelse for Virtual Private Server. Hvis du derimod ikke har forhenværende kendskab til, hvad en VPS er, så er det et virtuelt miljø, der bliver oprettet på en dedikeret server. Selvom en VPS blot er en lille del af en server, så er den alligevel på flere måder ækvivalent til en separat dedikeret server, da du har fuld frihed til at vælge dit eget operativsystem, din egen sprogplatform og mange andre muligheder. En VPS’ største aktiv kontra en shared hosting-løsning er, at den respektive server er dedikeret et hundrede procent til den individuelle kundes behov. Derudover så har en VPS også mange forskellige privatlivsindstillinger på samme niveau som en ganske almindelige separat server eller computer, men VPS’en er naturligvis konfigureret til at fungere som en server og kan derfor sagtens køre serversoftware.

Hvis vi skal opdele de forskellige former for webhosting i niveauer, så befinder en VPS sig minimum ét niveau over en shared hosting-løsning, for hvis du vælger en VPS-løsning, så bliver du udstyret med en lang række valg af yderligere ressourcer. Derudover står det dig også frit for, hvordan du vælger at konfigurere din webserver – til en hvis grad naturligvis. Dette giver dig mulighed for at konfigurere din webserver således at den passer præcis til dine behov og betingelser på det pågældende tidspunkt, så hvis du eksempelvis oplever en pludselig stigning i mængden af trafik på din hjemmeside, så kan du konfigurere din VPS således, at den nemmere kan håndtere al den pludselige trafik. Slutteligt kan du også helt selv bestemme hvorvidt du ønsker at gøre brug af Ruby, Ruby on Rails, Django, node.js, Perl, PHP, gi eller nginx – det er helt op til dig, så frihedsgraden er – uden tvivl – langt større, hvis du vælger en VPS.

Hvis du – selvom det er en kende uretfærdigt og uhensynsmæssigt – sætter en Virtual Private Server op mod et webhotel, så er der naturligvis absolut ingen tvivl om, at en VPS er langt mere kraftfuld end webhotellet. Det skal dog stadig understreges, at der både er fordele og ulemper ved begge alternativer, så det forholder sig bestemt ikke således, at der overhovedet ikke er nogle fordele ved en shared hosting-løsning kontra en VPS – dette betyder også, at du ikke skal vurdere det ene alternativ højere end det andet, men derimod vurdere dem på lige fod. Hvilken indgangsvinkel du vælger at have til sammenligningen og betragtningen, det er naturligvis helt op til dig, men det er dog yderst vigtigt, at du ikke sætter en sammenligning i gang, hvor du tager parti for det ene alternativ.

Hvis du vælger en VPS, så vælger du ligeledes også en løsning, hvor du gives fuld kontrol over dit eget operativsystem, du får mulighed for at konfigurere dine egne applikationer, så de passer præcis til din tankegang. Derudover får du også en mængde dedikerede RAM- og CPU-ressourcer, en dedikeret IP-adresse, mulighed for tilkobling af et SSL-certifikat og slutteligt har du også mulighed for selv at genstarte din server, hvis den eksempelvis er begyndt at hænge lidt efter. Dropper du derimod en VPS og vælger et webhotel, så vil du opleve, at det er langt nemmere at komme i gang, da det ikke kræver nogen som helst former for teknisk viden. Herudover bliver du også udstyret med et brugervenligt kontrolpanel (typisk cPanel eller et andet open-source kontrolpanel), hvilket naturligvis også sagtens kan installeres på din VPS, men dette skal dog gøres manuelt. Ydermere får du også både statistik, mail og SQL, og det er samtidig også din hostingudbyder, der står for alt, der har med konfiguration, opsætning og opdatering af gøre, så du skal altså overhovedet ikke rode med hverken serverkonfiguration, installering af diverse former for applikationer eller opdatering af dit operativssystem.

Hvis du har valgt at have stor fokus på det økonomiske aspekt af denne investering, så bliver du nok ikke synderligt begejstret over prisen på en VPS, eftersom den overhovedet ikke befinder sig nærheden af prisen for en shared hosting-løsning. Dog får du langt mere for pengene, hvis du vælger en VPS fremfor et webhotel, men der er dog ingen grund til at investere i en VPS, hvis ikke du har brug for de ressourcer du betaler for. Du skal dog også være opmærksom på, at det meget hurtigt kan give bagslag, hvis du vælger at sætte et for lille beløb af hver måned til din hosting, for hvis du vælger en løsning, der ikke kan håndtere din hjemmeside og din brug af serveren, så bliver dit website meget langsommere, hvilket betyder nedgang i både mængden af trafik og antallet af konvertering, hvilket også betyder mindre penge i kassen. Desværre forholder det sig også således, at Google holder øje med din hjemmesides loadhastighed, så hvis din hjemmeside er for langsom, bliver den ikke valideret nær så godt af Google, hvilket blot er endnu et nederlag forbundet med et for lille hostingbudget.

Hvad med Cloud-hosting? Er det mon noget for mig?

Det er de absolut færreste danske virksomheder og privatpersoner, der har hjemmesider, der bliver drevet af Cloud Hosting – det er populært i det omfang, at det omtales af rigtig mange medier og personer, men der er dog endnu ikke særlig mange personer, der gør brug af de mange muligheder Cloud giver brugeren. I løbet af de seneste par år er Cloud gået fra at være den stille og tilbageholdende dreng i klassen, til at være den populære og fremadstormende dreng, der gerne vil frem i verden. Der er flere og flere virksomheder, der begynder at gøre brug af Cloud og i forvejen er der mange af de større virksomheder, der allerede i en årrække har gjort brug af Cloud Hosting, så det tyder bestemt på, at Cloud Hosting har en lys fremtid foran sig.

Hvis du fortsat er i tvivl om, hvad Cloud Hosting er, så bygger det på det koncept – det er naturligvis også essensen bag – der hedder “Divide and Rule”, hvilket betyder, at de nødvendige ressourcer for administrering og drift af dit website er spredt over mere end én server, hvorfor det altså er opgjort pr. behov. Dette er med til at forbedre din hjemmesides stabilitet betragteligt, mens det naturligvis også er med til at nedbringe chancen for et nedbrud. Før i tiden lød anbefalingen altid på, at man skulle vælge en VPS eller en dedikeret server, hvis man gerne ville have noget stabilt, men sådan forholder det sig dog ikke længere, da mange for alvor har fået øjnene op for Cloud Hosting. Et andet bemærkelsesværdigt aspekt ved Cloud Hosting er, at du bliver tildelt muligheden for at styre pludselig trafik, uden at du overhovedet kommer til at mærke nogle former for båndbreddeproblemer, da en andens server blot træder til og yder de yderligere ressourcer, der pludselig bliver behov for  et sådant tilfælde. Med andre ord, så er din hjemmeside altså ikke afhængig af én server, men derimod er den afhængig af en hel række af forskellige servere, der arbejder sammen, hvilket betegnes som skyen eller the cloud, hvor navnet naturligvis også stammer fra. Det er lige netop denne kraftige stabilitet, der er den primære købsfaktor for mange af dem, der i dag er ejer af en Cloud Hosting-løsning, så hvis du jagter en stærk og stabil form for hosting, så er der absolut ingen tvivl om, at det er en Cloud-baseret løsning, der er mest ideel for dig.

Desværre forholder det sig således, at Cloud-løsninger er en kende for dyre, så det er altså kun virksomheder og privatpersoner, der virkelig gerne vil have en yderst stabil form for hosting, der allerede nu har valgt at investere i en Cloud-baseret hostingløsning. Der er med garanti allerede mange virksomheder og privatpersoner, der har overvejet skiftet til en Cloud-løsning, men efterfølgende er blevet skræmt væk af de høje priser, der lige nu præger disse løsninger. Der er ingen tvivl om, at Cloud længe kunne have indtaget både det danske og udenlandske marked for hosting, men omkostningsfaktoren har ganske enkelt afholdt de mange interesserede fra, at investere i en løsning. Med dette sagt, så er der dog ingen tvivl om, at fremtiden ser ud til at være præget af Cloud Hosting, hvilket der også er rigtig mange IT-eksperter, der er enige i. Det er selvfølgelig vanskeligt at sige, hvornår vi for alvor begynder at se Cloud-løsninger på hostingmarkedet, men én ting er sikkert og det er, at Cloud overtager hostingmarkedet på et tidspunkt – måske ikke nu, måske ikke næste år, men på et tidspunkt sker det.

Related Posts

Tags

Share This