Isolering er vejen til bedre CO2 regnskab

Oct 24, 2012 by

En stor del af det danske energiforbrug går til opvarmning af boliger. Mange boliger er ikke isoleret ordentligt hvilket betyder et enormt spild af energi. I tilfældet boliger, hvor mange har fjernvarme, betyder det hovedsageligt et overforbrug af kul.

Isoleringsmaterialer er blevet bedre med tiden, men udviklingen er gået langsomt i forhold til mange andre områder indenfor energi og varme.

En læser på ing.dk spurgte til tynde isoleringsmaterialer http://ing.dk/artikel/98602-findes-der-tynde-superisolerende-materialer og som man kan se er det både dyrt og upraktisk indtil videre.

Som man kan se skrives der bl.a. om refleksiv isolering, noget der har været oppe at vende i medierne flere gange. Problemet er at refleksiv isolering, kun i nogle tilfælde isolerer så godt som forhandlerne oplyser, og i andre tilfælde er langt dårligere.

Spørgsmålet tages også op her på ing. Dk http://ing.dk/artikel/96792-erhvervs-og-byggestyrelsen-forhandlere-vildleder-om-isolering

Hvad virker så?

Materialerne forbedres, men man bør stadig se på om man bør få foretaget efterisolering i klassisk forstand. Det betyder eksempelvis bedre og øget loftisolering eller hulmursisolering. Hvis vi tager hulmursisolering så bliver der i dag i høj grad brugt papirgranulat. Det positive er at papirgranulat er lavet af genbrugspapir, hvilket er en stor miljøfordel.

Du kan se en god video om hulmursisolering her:

Tak til Claus fra hotpaper.dk for videoen. Hvis du vil vide mere om hulmursisolering og gældende tilskudsordninger, så kan du læse mere på http://hotpaper.dk/vi-tilbyder/hulmursisolering/

Loftisolering kan ofte forbedres

I mange ældre huse ligger der kun 50 eller 100 mm loftisolering, hvilket er alt for lidt. I de fleste nye huse i dag ligger der 300 mm, hvilket gør en meget stor forskel.

Man kan sagtens efterisolere med traditionelle bats, men papiruld er ligesom med hulmursisolering et rigtigt godt alternativ. Papiruld er som sagt miljøvenligt, men derudover er det også meget nemt at arbejde med.

Du kan se en rigtigt god video om loftisolering her:

Videoen er udlånt fra http://hulmursexperten.dk/loftisolering/

Nye huse og isolering

Hvis du skal bygge nyt er det vigtigt at tænke isolering og overveje de nyeste tekniker. F.eks. er der nul-energi-huse, eller i hvert fald huse som bruger ekstrem lidt energi.

Et eksempel kan ses på http://www.trelleborg.dk/side/0-energi-huset-2

Der er mange spillere på markedet omkring disse ultra lavenergihuse og det er vigtigt at vælge nogle med seriøs erfaring og ikke mindst gennemtestede koncepter. Der har været en del sager omkring nulenergihuse som blev uudholdeligt varme om sommeren, eller som havde dårligt indeklima pga. for lav luftcirkulation udefra.

Det er vigtigt huset ikke kun er godt isoleret, men også at det er til at holde ud at være i, i sommerhalvåret.

Wiki har en fin artikel, dog på engelsk, som kan læses her http://en.wikipedia.org/wiki/Zero_energy_building

Et rigtigt interessant eksempel på gammelt hus, der er blevet bygget om til lav-energi er http://www.mnn.com/your-home/remodeling-design/blogs/mission-zero-achieved-in-ann-arbor

Nb. Artiklen er på engelsk

Fremtiden byder på stigninger i energipriserne

Med mindre der opdages en hidtil ukendt energikilde, eller der bliver taget nogle mileskridt i forhold til nuværende teknologier, så er der ingen tvivl om at energipriserne vil fortsætte deres stigninger. Vi bliver flere mennesker på jorden, og vi skal altså dele den energi der er tilbage i form af kul, olie, gas osv.

Hvis dit hus er dårligt isoleret kan en investering i efterisolering være betalt hjem allerede efter 1-3 år. Derefter vil den opnåede besparelse være ren fortjeneste. Teknologierne indenfor isolering bevæger sig kun langsomt fremad, og der er ingen grund til at vente med at få lavet den energibesparende efterisolering.

Related Posts

Tags

Share This